Ayurveda

kruidenfeestAyurveda is de traditionele, natuurlijke geneeskunde van India, die al langer dan 5000 jaar wordt beoefend. Letterlijk betekent Ayurveda “kennis van het leven”. De ayurveda beschrijft de kennis van de natuurlijke harmonie van de mens en z’n omgeving en biedt een scala aan verfijnde therapieën waaraan duizenden jaren ervaring ten grondslag ligt. De vedische literatuur is tot zo’n 3500 jaar oud, maar daarvóór is deze kennis al heel erg lang mondeling overgeleverd.

Bij ayurveda ligt de nadruk op het voorkomen van ziekten en het verlengen van de levensduur. Ayurveda probeert de mensen te leren dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kan voorkomen en verlichten of genezen, maar dat je tegelijkertijd meer inzicht kan krijgen in jezelf en de wereld om je heen.

Centraal in de ayurveda is de leer van de 5 elementen, te weten aarde, water, vuur, lucht en ether. Elk mens en de natuur om ons heen zijn opgebouwd uit deze elementen. Elk element heeft zijn eigen specifieke kenmerk.

Het element ether heeft als eigenschappen oa. kou, lichtheid, glad en helder.
Het element lucht heeft als eigenschappen oa. lichtheid, droogte en beweging.
Het element vuur heeft als eigenschappen oa. scherp, heet zuur en staat voor transformatie en passie.
Het element water heeft als eigenschappen oa. zwaarte, grof, glad en troebel.
Het element aarde heeft als eigenschappen oa. zwaarte, stabiel en langzaam.

Uit deze 5 elementen manifesteren zich 3 constitutietypen (dosha’s), namelijk Vata (lucht en ether), Pitta (vuur en water), en Kapha (water en aarde). Ieder mens wordt geboren met een bepaalde verhouding van de 3 constitutietypes in zich wat maakt dat ieder mens uniek is. Soms zijn in één persoon twee elementen dominant, de meest dominante wordt dan het eerst genoemd (bijvoorbeeld Vata-Pitta persoon). De meeste mensen zijn een mengvorm, de ideale dosha-verhouding bestaat niet: elke verhouding is goed, ‘je bent wie je bent’. Elke constitutie heeft de natuurlijke neiging om uit evenwicht te raken. Door hoe we denken, leven en eten kunnen de verhoudingen van de elementen veranderen in de loop van het leven, er kan disbalans ontstaan gevolgd door ziekte. Dit ziek zijn is een zeer breed begrip, het kan zich uiten op fysiek, emotioneel of geestelijk niveau. Het is belangrijk dat we onze constitutionele type behouden, dan zijn de dosha’s in evenwicht.

Door gebruik van het juiste voedsel, het beoefenen van yoga, ademhalingsoefeningen, kruidenremedies en ayurvedische massages met warme kruidenoliën kunnen de elementen weer in balans komen waardoor genezing kan volgen en ziektes worden voorkomen. Het komt er eigenlijk op neer dat we weer moeten leren in contact te komen met ons pure, ware zelf, dat we weer leren luisteren naar ons lichaam en naar de signalen die het geeft. Binnen Ayurveda wordt ware gezondheid aangeduid met de term Svastha, hetgeen betekent “staan in je ware zelf”.

Sama dosha samagnisca sama dhatu mala kriyah prassanatmendriya manah svastha itya bhidhiyate

Bovenstaande sutra betekent: “Hij/zij die in zich in zijn ware zelf bevindt, wiens biokrachten in evenwicht zijn, wiens metabolisme in evenwicht is, wiens weefsels gezond zijn, wiens uitscheiding van afvalproducten goed is, wiens handelingen juist zijn, en wiens geest, ziel en zintuigen in een staat van tevredenheid zijn, hij/zij wordt gezien als iemand die perfect gezond is.”

ganesha