Voedings- en leefstijladvies

2015-09-06 08.30.10-1 (2)Het belang van een goede voeding als basis voor gezondheid dringt steeds meer tot ons door. Maar wat is dan gezonde voeding? Er is in principe geen goede en slechte voeding (uitgaande van natuurlijke producten).
Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen kwaliteiten, dat maakt of we bepaalde producten voor ons geschikt zijn of dat we ze beter kunnen laten staan. De juiste voeding geeft energie, zorgt dat je helder blijft en inspiratie hebt. De verkeerde voeding veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen (ama) die je sloom, lui, zwaar, moe en zelfs depressief kunnen maken en uiteindelijk ziekte veroorzaken.
Het begrip juiste voeding is voor iedereen verschillend. Als je zodanig eet dat de voeding die je tot je neemt volledig wordt verteerd, dan blijven er geen resten achter in het lichaam.
Als niet alle voeding wordt verteerd vervormen de onverteerde restanten tot een giftige, lichaamsvijandige substantie die ´ama´ wordt genoemd. Ama wordt beschouwd als een fundamentele oorzaak van ziekte. Omdat de spijsvertering (agni) en de verhoudingen van de dosha´s bij iedereen anders is, kan er geen algemeen voedingsadvies gegeven worden

Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert. Dus naast gezonde voeding is een goede spijsvertering een belangrijk aspect voor onze gezondheid. Mijn voedingsadviezen baseer ik op de conditie van de spijsvertering en ik kijk naar de constitutie met behulp van polsdiagnose, door een anamnese af te nemen en te kijken naar specifieke gedragingen.

Een voedingsadvies beslaat meestal meer dan één consult. Gemiddeld zijn er ongeveer drie consulten nodig om tot een afgewogen conclusie te komen.

Volgens de ayurveda zijn er 3 gebieden in het leven die belangrijk zijn als we energie en geluk willen ervaren, nl hoe je levensritme, levensstijl en dagindeling eruit ziet. Welke keuzes maak je door de dag heen in eetpatroon, slapen, je werk- keuze voor je vak, opleiding, sociaal leven, ontspanning. Doe je de dingen die bij je passen? Ga je telkens over je grenzen, is er voor jou de juiste balans tussen werk en privé? Volg je daarbij je intuïtie of doe je datgene wat ervan je wordt verwacht? Weet je wat goed voor je is? Herken je wanneer je uit balans bent of niet? Samen kunnen we hier allemaal naar kijken en eventueel veranderingen aanbrengen zodat eventuele verstoringen verholpen kunnen worden.